Een luisterend oor in OverKop

Leer OverKop kennen

02/02/2022

Een diepgaand gesprek met een professionele OverKopper of een luisterend oor? Er staat altijd iemand voor je klaar!  In OverKop kan je met elke vraag terecht! 

OverKop is een rustpunt, 
OverKop is een plek om opnieuw op adem te komen en terug naar buiten te kunnen gaan. 
OverKop helpt je om je vraag duidelijk te krijgen. 
OverKop laat je stil staan bij welke hulpverlening je zoud kunnen gebruiken en hoe je daar naar toe kan gaan.
OverKop blijft je steunen.

In OverKop kan je met al je vragen terecht!  Je kan gewoon binnenwandelen zonder een afspraak! Soms is een luisterend oor of een éénmalig gesprek voldoende maar soms ook niet... Elke vraag is ook anders! 
 
OverKop Gent biedt een luisterend oor aan, een éénmalig gesprek of soms wel een kortdurend traject. OverKop wil ELKE vraag in het HIER en NU beantwoorden. Bij OverKop vind je geen afspraken of wachtlijsten.

Net om elke vraag in het HIER en NU te kunnen beantwoorden kunnen wij geen langdurige therapeutische trajecten aanbieden. Maar soms is er wel net iets meer nodig, zoals een langer traject. Dan werken we nauw samen met de collega's van onze partnerorganisaties. 
Wij nemen dan de nodige tijd om jou beter te leren kennen om van daaruit samen op zoek te gaan welke organisatie het beste antwoord op jouw vraag heeft.  OverKop kan dan de eerste stappen zeker ook samen zetten... 

Jongeren kiezen zelf hun aanspreekpunt/vertrouwensfiguur in huis. 

In OverKop krijg je de nodige tijd en ruimte om ons te leren kennen.
In OverKop kan je zelf keuzes maken.
In OverKop bepaal jij het tempo.

Als je al even komt, of als je dat graag wenst, kan je samen met OverKop de keuze maken om een begeleider als meter/peter te hebben. Zo kan je zelf jouw aanspreekpunt kiezen. De keuze laten we leiden door de inhoud van je vraag en door het vertrouwen dat je in iemand van OverKop hebt. 

Bijvoorbeeld: Een Jongere ervaart problemen door druggebruik. De jongere kan zelf een aanspreekpunt kiezen. Deze persoon kan indien nodig , met jouw toestemming overleggen met de andere collega - die veel weet van druggebruik - om zo de meest gepaste hulp te kunnen bieden. 
 
Soms hebben OverKop-medewerkers ook raad nodig. Ze kunnen dan jouw vraag of bezorgdheden bespreken op een teamvergadering. OverKoppers doen dit enkel met jouw toestemming of wanneer ze jou hierover geïnformeerd hebben. 
 
In OverKop Gent kiezen we er voor om NIET te werken met dossiers. Wanneer je vaak komt is het soms  wel nodig om bepaalde afspraken te noteren. OverKop doet dit samen met jou. Je wordt hierin steeds gehoord. We doen dit omdat  de afspraken de we samen gemaakt hebben, dan beter kunnen opvolgen. 
 

Extra op woensdag: open deur 

Welkom bij open deur voor een gesprek over alcohol- en druggebruik, gokken en gamen. 
Zit je met vragen of zorgen rond je eigen gebruik (alcohol, drugs, medicatie, gamen,…) of van iemand uit je omgeving? 
 Wil je daar eens over praten, anoniem en in vertrouwen, zonder dat er iets moet ?  
 
Praktisch 
Elke woensdag tussen 15 u en 17 u zonder afspraak.