HOTSPOT: spel voor jongeren rond sociale organisaties in Gent

Wat doet OverKop?

26/05/2020

Zoek je een leuke, leerrijke activiteit met je klas of groep? Speel de nieuwe 'serious game' van vzw JES in OverKop Gent.          

Hoe werkt het spel?

Het spel wordt in verschillende teams van +- 4 personen gespeeld rond 4 thema’s: verslaving, vrije tijd, fit in je hoofd en seksualiteit. Elk team krijgt een opdracht bij elk thema. Het team moet ook zoveel mogelijk vlammetjes verzamelen. Deze ‘hotspots’ krijg je als beloning als een opdracht correct werd uitgevoerd. Het format van het spel is gebaseerd op het concept van escape games.

HOTSPOT wordt gespeeld in OverKop Gent.

Na afloop wordt een reflectiemoment voorzien bij een drankje.

Groepen die het spel spelen, krijgen ook verschillende suggesties mee om achteraf met de klas/groep verder rond de thema’s aan de slag te gaan.

Doel van het spel?

OverKop en Warme Stad Gent zetten in op het verhogen van de veerkracht van jongeren. Jongeren die het nodig hebben, vinden nog altijd moeilijk de weg naar hulp. Het aanbod is nog te weinig gekend of er zijn drempels. Vzw Jes werkte daarom in opdracht van Warme Stad Gent een serious game uit rond de sociale kaart van Gent.

Via HOTSPOT maken jongeren op speelse wijze kennis met Gentse organisaties en weten ze waar ze terecht kunnen met een (hulp)vraag. 

Het spel zorgt ervoor dat op een veilige en niet-persoonlijke manier taboe-onderwerpen beter bespreekbaar worden en dat ontmoeting en verbinding binnen de groep versterkt wordt.

Doelgroep?

Gentse jongeren van 14+  (focus op 3e graad secundair onderwijs).
Groepen van min 8 en max 25 jongeren kunnen intekenen op het spel.


Praktisch

Het spel duurt 2u30 (inclusief onthaal en nabespreking) en wordt gespeeld in OverKop Gent: Drabstraat 18, 9000 Gent. Iemand van Overkop zorgt voor een warm onthaal, begeleidt de groep naar de spelruimte en geeft een kort woordje uitleg over de werking van OverKop Gent.

Een begeleider van OverKop leidt het spel in goede banen. Er moet altijd een leerkracht jongerenwerker aanwezig zijn in functie van een vlot verloop, alsook het correct gebruiken én terugplaatsen van het spelmateriaal.

Inschrijven kan door in te tekenen op één van de voorziene spelmomenten op vrijdagvoormiddag of - namiddag.  Deze momenten zijn beperkt, dus wees er snel bij! 

Kostprijs?

In 2020 en 2021 wordt het spel gratis aangeboden aan scholen en organiaties met een jeugdwerking.

 
Inschrijvingslink

Momenteel is er geen mogelijkheid om in te schrijven voor Hotspot. Vanaf 2023 zal je hier ons aanbod terug vinden